keskiviikko 31. elokuuta 2011

Professori Eija Kalso ohjaa väärään suuntaan

Helsingin yliopiston kivun tutkimuksen ja hoidon professori Eija Kalso sanoo Kaleva-lehdessä, että julkisuudessa on annettu liian valoisa kuva kannabiksen mahdollisuuksista kivunhoidossa.

Tutkimuksissa lääkekannabiksen käyttö on alentanut tutkittujen kipua vain pari pykälää kipumittarilla, jonka asteikko ulottuu yhdestä kymmeneen.

Suomessa kannabiksen käyttö lääkärin määräämällä reseptillä on ollut sallittua vuodesta 2008 alkaen. Käyttäjiä on vain kourallinen.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan kannabis ei pärjää kivun lievityksessä särkylääkkeeille, opiaateille ja puudutuksille.

Myös pahoinvointilääkkeiden kehitys on ajanut kannabiksen ohi. Kalson mukaan kannabiksesta on kuitenkin ollut jonkin verran apua solunsalpaajahoitojen aiheuttamaan ruokahaluttomuuteen.

Valtaosa lääkekannabiksesta hyötyä kokeneista potilaista on aikaisemmin käyttänyt kannabista. Näin on etenkin niiden kohdalla, jotka kokevat saavansa kannabiksesta apua krooniseen kipuunsa.

Ne, joille kannabis ei ole ollut huumausaineena tuttu, ovat kokeneet lääkekannabiksen käytön haitat suurempina kuin sen hyödyt ja ovat jättäneet käytön kesken.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälveen mukaan kannabiskeskustelussa on jännitteitä sen vuoksi, että kyseessä on huume.

- Se, että kannabis on huume, ei tee siitä automaattisesti pahaa. Morfiinikin on huume, ja sitä käytetään kivunlievityksessä, koska sen teho on todistettu. Myös kannabikselta edellytetään vastaavaa näyttöä tehokkuudesta, Pälve vaatii.

 Lähde; Verkkouutiset


Hamppuboksi oikasee; 



"Tuoreen brittitutkimuksen mukaan kannabis ei pärjää kivun lievityksessä särkylääkkeeille, opiaateille ja puudutuksille."

HB; Kannabiksesta ei ole kukaan tekemässäkään mitään yleiskipulääkettä. Koska sitä se ei ole. Se on mahdollisuuksia täynnä oleva tutkimaton lääkekasvi. Mielestäni tuolla lauseella vain ohjataan haluttuun suuntaan ihmisen ajatusta. Poiketen todellisesta asiasta. Tässä myös annetaan lukijalle mielikuva, että myrkylliset lääkkeet ovat parempia kaikin puolin.



"Myös pahoinvointilääkkeiden kehitys on ajanut kannabiksen ohi. Kalson mukaan kannabiksesta on kuitenkin ollut jonkin verran apua solunsalpaajahoitojen aiheuttamaan ruokahaluttomuuteen."
HB; Väittääkö nuo tuolla ihan pokerinaamalla, että kannabiksen ja kemiallisen sonnan terveys haitat ovat samalla asteella.. Tuskin ovat tätä "pientä" asiaa rahankiilto silmissä huomioineet. Olisivat voineet tuonkin ajan käyttää kannabiksen todellisiin tutkimuksiin. Eikä sen hautajais valmisteluihin.


"Valtaosa lääkekannabiksesta hyötyä kokeneista potilaista on aikaisemmin käyttänyt kannabista. Näin on etenkin niiden kohdalla, jotka kokevat saavansa kannabiksesta apua krooniseen kipuunsa."

HB; Tämä on täysin luonnollista, sillä käyttäjä tuntee tuotteen entuudestaan ja näin ollen tietää mitä odottaa.



"Ne, joille kannabis ei ole ollut huumausaineena tuttu, ovat kokeneet lääkekannabiksen käytön haitat suurempina kuin sen hyödyt ja ovat jättäneet käytön kesken."

 HB; Myös tämä on hyvin luonnollinen reaktio. Kannabis on maailman tunnetuin huumausaine ja ihminen joka pitää tätä ainetta huumelistan yhtenä kärkivetäjänä, toivoo tässä mitä luultavammin pikaista ihmeparantumista, mitä harvemmin hetkessä tapahtuu. Näin he hyvin nopeasti luopuvat kyseisestä lääkkeestä ennen aikaisesti. Täysin ymmärrettävän pelon vallassa.



"Se, että kannabis on huume, ei tee siitä automaattisesti pahaa. Morfiinikin on huume, ja sitä käytetään kivunlievityksessä, koska sen teho on todistettu. Myös kannabikselta edellytetään vastaavaa näyttöä tehokkuudesta, Pälve vaatii."

HB; Morfiini on tappava huumausaine ja erittäin vaarallinen sellainen. Kannabis on kaikkea muuta. Tässä vain rinnastettiin kannabis morfiiniin ja vielä niin, että morfiini olisi jotenkin parempi asia kokonaisuudessaan.

HB jatkaa; Lukijat varmaan huomaavat, että pienillä oikaisuilla tässäkin artikkelissa sen valheellisen ja "suuntaa antavan" pohjaidean saa raaputettua esille.

Vielä haluan lukijoille toistaa, että morfiini on tappava ja erittäin vaarallinen aine. Jos olet joskus kokeillut kannabista, niin älä nyt ihmeessä luule että nuo ovat samalla linjalla, erona vain se, että morfiini on lääkäreiden mielestä jokseenkin parempi aine.

Aivan järjettömiä mielikuvia kyllä ihmisille antavat.

tiistai 30. elokuuta 2011

Päihteet vs huumeet






Alkoholi on päihteistä haitallisin, väittävät brittitutkijat. Tutkijoiden mukaan alkoholin vahingollisuudelle kalpenevat jopa niinkin kovan luokan huumeet kuin heroiini ja kokaiini. Tutkijat julkaisivat viime talvena erittäin korkealle arvostetussa Lancet –lääketieteen aikakauslehdessä tutkimuksensa, jossa erilaisten päihdeaineiden vaarallisuutta ja vahingollisuutta oli tarkasteltu useiden eri kriteerien perusteella.

Heroiini vaarallisinta käyttäjälle 

 

Independent Scientific Committee on Drugs –komitea kokoontui asiantuntijoineen arvioimaan 20 erilaisen huumausaineen vahingollisuutta 16 kriteerin pohjalta: yhdeksässä kriteerissä keskityttiin huumeen haitallisuuteen sen käyttäjälle ja seitsemässä arvioitiin sen haittavaikutuksia käyttäjän ympäristölle. Päihteet pisteytettiin vaarallisuutensa mukaan nollasta sataan siten, että 100 tarkoittaa kaikista vaarallisinta ja nolla täysin harmitonta.

Komitean arvioinnissa todetaan, että käyttäjille vaarallisimpia huumeita olivat heroiini, crack-kokaiini sekä metamfetamiini (osiopistemäärät samassa järjestyksessä 34, 37 ja 32). Muille eli ympäristölle haitallisimpia olivat alkoholi, heroiini ja crack-kokaiini (pistemäärät samassa järjestyksessä 46, 21, 17).

Kokonaisuudessa alkoholi keräsi pistemääräkseen 72 saaden kaiken kaikkiaan eniten pisteitä. Seuraavaksi haitallisimpia kokonaisuudessaan olivat heroiini (55) ja crack-kokaiini (54). Muita arvioinnissa tarkasteltuja päihteitä olivat muun muassa kokaiini (kokonaispistemäärä 27), tupakka (26), amfetamiini (23), kannabis (20) ja ekstaasi (9).


”Nykyinen päihdeluokittelu ei perustu haittavaikutusten arviointiin”

 

Tutkimuksen tehnyt professori ja ISCD:n puheenjohtaja David Nutt on aiemminkin herättänyt närää Iso-Britanniassa. Nutt joutui eroamaan noin vuosi sitten ACMD:stä (British Advisory Council on the Misuse of Drugs) sen jälkeen, kun hän julkisesti kritisoi Britannian ministereitä siitä, että he olivat jättäneet huomioimatta tieteelliset todisteet, jotka osoittivat kannabiksen olevan vähemmän vahingollista kuin alkoholi.

Lancetissa julkaistun tutkimuksen tuloksista David Nutt totesi, että löydökset osoittavat alkoholin haittoja vastaan hyökkäämisen olevan tarpeellinen ja oleellinen kansanterveydellinen strategia. Tutkimuksen päätelmissä todetaankin, että Iso-Britannian tämänhetkinen päihdeluokittelu korreloi surkeasti tutkimuksen tuloksien kanssa. Tutkijoiden mukaan nykyinen päihdeluokittelu ei perustu laisinkaan haittavaikutusten arviointiin.

”On mielenkiintoista huomata, että kaksi laillista päihdettä arvioiduista – alkoholi ja tupakka – pääsivät pisteillään arviointiskaalan yläpäähän, merkiten sitä, että lailliset huumeet aiheuttavat vähintään yhtä paljon vahinkoa kuin laittomat aineet”, Nutt toteaa tutkimustiedotteessa.

Independent Scientific Committee on Drugs –komitean arvio haitallisimmista päihteistä, kokonaistulokset:

1. Alkoholi (kokonaispistemäärä 72)
2. Heroiini (55)
3. Crack-kokaiini (54)
4. Metamfetamiini (33)
5. Kokaiini (27)
6. Tupakka (26)
7. Amfetamiini, spiidi (23)
8. Kannabis (20)
9. Gammahydroksivoihappo, GHB, gamma (18)
10. Bentsodiatsepiini (15)
11. Ketamiini (15)
12. Metadoni (14)
13. Mefedroni (13)
14. Butaani (10)
15. Khat-huume (9)
16. Ekstaasi (9)
17. Anaboliset steroidit (9)
18. LSD (7)
19. Buprenorfiini (6)
20. "Taikasienet" (5)

Lähteet: Lancet, Lancetin tiedote, Reuters


Alkoholin aiheuttamat psyykkiset ja fyysiset terveyshaitat

 
Alkoholin aiheuttamista psyykkisistä terveyshaitoista yleisimpiä ovat unihäiriöt, ahdistuneisuus, masentuneisuus ja monien henkisten toimintojen häiriintyminen.

– Yömyssy saattaa toimia kerran, mutta säännölliseksi unilääkkeeksi se ei sovi, sillä alkoholi heikentää unen laatua ja lopulta aiheuttaa univaikeuksia, kertoo Nuorisoasemalla työskentelevä Attendo MedOne Oy:n aluepäällikkö, päihdelääkäri, LL (väit.) Katja-Anneli Wathén.

Todella vakavat ongelmat kuten varhainen dementoituminen tai sekavuus- ja harhaluuloisuusoireet johtuvat useimmiten kuitenkin vasta kroonistuneesta alkoholin liikakulutuksesta tai sen runsaan pidempiaikaisen käytön lopettamista seuraavista vieroitusoireista.

Fyysisistä terveyshaitoista tyypillisimpiä esimerkkejä ovat mm. akuutti ja krooninen haimatulehdus sekä maksakirroosi. Alkoholi voi vaurioittaa myös vatsan limakalvoa suojaavaa kerrosta, joka oireilee mahakatarrina.

– Jo viikon etelänmatkan seurauksena voi kehittyä akuutti haimatulehdus, jos alkoholin kulutus sen aikana on ollut runsasta.

Myös tissuttelu – esimerkiksi pari reiluhkoa viinilasia ruoan yhteydessä päivittäin –
kasvattaa alttiutta maksakirroosiin, joka sairautena on sidoksissa kumulatiiviseen, elämänaikaiseen alkoholialtistukseen.

Alkoholinkäytön tyypillisiä ongelmia ovat myös nestetasapainohäiriöt sekä moninaiset hermoston rappeumaa kuvastavat elimistön toimintaongelmat. Pitkäaikaisella riskikäyttäjällä saattaa kehittyä polyneuropatiaksi kutsuttu tunnon ja lihasvoiman häiriintyminen erityisesti alaraajoihin. Lisäksi voi esiintyä tasapainohäiriöitä, jotka johtuvat pikkuaivojen, eli koordinaatiota ja tasapainoa säätelevän aivojen osan, rappeutumisesta.

Sydän- ja verisuonisairauksien ja erilaisten syöpien riski kohoaa myös pitkäaikaisen, runsaan alkoholinkulutuksen seurauksena. Tapaturmat on huomioitava alkoholinkulutuksen fyysisinä riskeinä.

Apuna syöpäpotilaiden vakavaan ongelmaan

Kannabiksen vaikuttava ainesosa, THC eli delta-9-tetrahydrokannabinoli, voi auttaa ruokahalunsa menettänyttä syöpäpotilasta saamaan ruokahalunsa takaisin ja jopa maistamaan paremmin, tämä ilmenee Annals of Oncology –lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Ruokahalun menetys on yksi hyvin yleisistä syöpäpotilaiden keskuudessa, sillä syöpähoidot ja myös syöpä itsessään voi vaikuttaa merkittävästi maku- ja hajuaisteihin. Ruokahaluttomuudella voi olla ikäviä seurauksia: paino putoaa, elämänlaatu huononee ja pahimmassa tapauksessa se voi vaikuttaa jopa selviytymiseen syövästä. Tästä syystä tehokkaiden keinojen löytäminen ruokahalun säilyttämiseksi syöpäpotilailla on erittäin tärkeä osa heidän hoitoaan.

Vuodenvaihteessa julkaistun pienehkön kanadalaistutkimuksen tulokset ovat lupaavia. Vuosien 2006-2008 välillä toteutettuun pilottitutkimukseen osallistui 21 jostain levinneestä syövästä (poislukien aivosyövästä) kärsivää aikuista potilasta, jotka olivat syöneet vähintään kahden viikon ajan huonosti heidän sairautensa johdosta. Kaikki potilaat olivat joko tutkimushetkellä tai olivat aiemmin olleet kemoterapiassa.

Syöpäpotilaista noin puolille annettiin farmaseuttien toimesta kannabiksen psykoaktiivista THC-aineosaa kapseleissa ja loput saivat lumelääkettä. Kapseliryhmään kuuluneiden annostus oli 2,5 milligrammaa THC:ta kerran päivässä ensimmäisten kolmen päivän ajan, jonka jälkeen annostusta nostettiin kahteen kertaan päivässä. Potilailla oli halutessaan mahdollista lisätä annostustaan myöhemmin jopa 20 milligrammaan THC:ta vuorokaudessa, mutta vain muutama syöpäpotilas teki näin. Hoito kesti kaiken kaikkiaan 18 päivää.

Tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt täyttivät ruokahalua selvittäneitä kyselyitä kolmessa vaiheessa: ennen tutkimuksen alkua, keskellä sitä ja tutkimuksen lopuksi.


THC parantaa syöpäpotilaiden ruokahalua ja auttaa nukkumaan

 

 

Tutkimuksen tuloksista selviää, että valtaosa (73 %) THC:ta saaneista potilaista raportoi ruokahalun parantuneen hoidon aikana, kun taas kontrolliryhmässä olleista vain kolmannekselle kävi samoin. THC-ryhmässä myös ruoan maittavuus lisääntyi, sillä THC:ta saaneista yli puolet (55 %) kertoi lääkityksen parantaneen ruoan makua. Plaseboryhmässä vain kymmenesosa vastasi samalla tavalla.

Yhdelläkään THC:ta saaneista ruokahalu ei heikentynyt hoidon myötä. Sen sijaan lumelääkettä saaneista peräti 50 prosentilla ruokahalu lähti tutkimusaikana heikkenemään. Ruokahalun lisäksi THC näytti tutkimuksessa parantavan myös koehenkilöiden unenlaatua.

”Tämä on ensimmäinen satunnaistettu koe, joka osoittaa, että THC tekee ruoasta paremman makuista ja parantaa edenneestä syövästä kärsivien potilaiden ruokahalua, kuten myös auttaa heitä nukkumaan ja rentoutumaan. Löydöksemme ovat tärkeitä, sillä tällä hetkellä ei ole yhtään hyväksyttyä hoitomuotoa syöpäpotilaiden kokemiin haju- ja makuaistien muutoksiin. Olemme innoissamme mahdollisuudesta, että THC:ta voitaisiin käyttää lisäämään potilaiden ruokanautintoa”, kertoo tutkimusta johtanut Albertan yliopiston yliassistentti, tohtori Wendy Wismer.

Wismerin mukaan seuraavaksi tarvitaan aiheesta laajempia, faasi II:n tutkimuksia, mutta ennen kuin niitä saadaan kehottaa hän lääkäreitä harkitsemaan THC:n käyttöä syöpäpotilaiden hoidossa.

Lähde: European Society for Medical Oncology:n tiedote (välitetty EurekAlert!-uutispalvelun kautta)

Dennis Kucinich saarnaa laillistamisesta

Kongressiedustaja Dennis Kucinich (D-Ohio) otti lavalla kaiken kunnian Seattlen Hempfestissä toissa viikonloppuna. Hän kertoi omia visioitansa yhteiskunnan muutoksesta marihuana politiikassa.

Kucinich puhui "massa toiminnasta" jotta saataisiin aikaan muutos marihuanalaeissa. "Meidän täytyy näkyä massoittain jos aiomme saada aikaan sen halutun muutoksen yhteiskunnassamme. Se voi luoda uusia mahdollisuuksia ja antaa luovan kipinän jonka toiminta voi tullessaan tuoda uuden maailman."




Kucinich kehui Hempfestin järjestelyä sanoen, "läsnäolomme vaikutus yhdessä, sitoo tänään meidät yhteisönä. Se antaa meille voimaa. Se vahvistaa meitä."

Elijah Wood puolustaa avoimesti marihuanaa

Elijah Wood puolustaa avoimesti marihuanaa High Times -lehden haastattelussa.

Parhaiten roolistaan Frodo Reppulina Taru sormusten herrasta -trilogiassa tunnettu Wood antoi huumemyönteisen haastattelun kannabiksen laillistamista kannattavalle High Times -lehdelle.

Wood kertoo, että kannabiksen käyttö on todella yleinen ilmiö Hollywoodissa.

- Kannabis on luonnollinen osa ihmisten elämää. Se ei todellakaan ole tabu. Ihmiset puhuvat siitä avoimesti. Se ei tunnu asialta, jota piilotellaan, Wood kertoo.

- Mielestäni koko käsitys marihuanan laittomuudestaan on naurettava. On typerää olla tiukkis asiassa, joka on niin luonnollinen. Totta puhuen en ole kunnon pilvenpolttaja - se ei ole koskaan sopinut minulle. Olen aina toivonut, että saavuttaisin siihen sietokyvyn. Mutta olen aina ollut sen kannattaja.

IL

Lue myös, Hightimesta.

maanantai 29. elokuuta 2011

Greenhouse Seed Expeditions



Greenhouse Seeds

Ehdottomasti "nykysiemenen" edelläkävijä vanhojen alkuperäislajikkeiden pohjalta. Täsmällinen laatu ja vakaus ovat GHS:n tavaramerkki.

Tässä kaikki Expedition videot.

Strain Hunters Africa Expedition - Osa 1 - Green House Seed Co 

Strain Hunters India Expedition (FULL MOVIE)

 

Strain Hunters Morocco Expedition (FULL MOVIE)

 


Linkit;

Greenhouse Seeds


Growhd.tv



Vain harva käyttää kannabista lääkkeenä erityisluvalla


Kannabista käytetään lääkkeenä edelleen vain vähän. Lääkealaa valvovan Fimean tilastoista käy ilmi, että viime vuonna erityisluvan kannabiksen lääkekäyttöön sai 18. Määrä on kuitenkin nousussa, sillä tänä vuonna hakemuksia on tähän mennessä tullut jo 26.

Kannabista käytetään esimerkiksi MS-taudin kipujen ja lihasjäykkyyden hoitoon. Lupahakemukseen vaaditaan erikoislääkärin selvitys siitä, että muut hoitomuodot eivät tule potilaalla kyseeseen. Erityislupa myönnetään vuodeksi kerrallaan.

Farmakologian ja päihdelääketieteen dosentti Ulrich Tacke Itä-Suomen yliopistosta katsoo, että ne jotka tarvitsevat kannabista lääkekäyttöön, saavat sitä nykyjärjestelmän puitteissa riittävän helposti. Niiden potilaiden määrä, jotka voisivat vielä hyötyä kannabiksesta lääkkeenä, on hänen mukaansa pieni.

Ruotsissa pohditaan parhaillaan kannabiksen hyväksymistä reseptilääkkeeksi. Kannabista käytettäisiin suihkeena MS-taudin oireiden lievittämiseen. Kannabis on Euroopassa yleisimmin käytetty huumausaine. (STT)

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Uusi-Seelanti: Synteettinen kannabis


Laki pakottaa vähittäismyyjät ottamaan synteettiset kannabisvalmisteet pois hyllyiltä. Laki on jo tullut voimaan, mutta ainakin yksi vähittäismyyjä myi vielä asiakkaille.


Southland Timesin reportteri pystyi ostamaan pienen pussin Purple Hazea hintaan  20€ alkaen.  Tämä tapahtui kaksi päivää sen jälkeen kun jälleenmyyjien oli tarkoitus vetää synteettisiä kannabistuotteita hyllyiltään.

Huumausaineiden väärinkäyttölaki, joka on tullut voimaan 17. elokuuta 2011, on ottanut Kronicin ja muut synteettiset kannabistuotteet pois markkinoilta 12 kuukaudeksi, kunnes hallitus työstää yksityiskohtaisen vastauksen lakikomissiolle uusien huumeraporttien pohjalta.

Hallitus ilmoitti väliaikaisen kiellon jo aiemmin tänä vuonna, jolloin oli paljon todellista huolta siitä ettei valvonnan tienoilla tuotteen myyntiin ja tuntemattomiin terveysriskeihin ollut tarpeeksi tuntemusta.

Terveysministeri Peter Dunne on aikaisemmin ottanut tiukan kannan tähän asiaan,  hän sanoi että oli poliisin asia tutkia vähittäiskauppiaita jotka eivät olleet vetäneet tuotteita pois myynnistä.

"Tämä on suoraviivainen täytäntöönpano kysymys ja nyt näyttää siltä, ​​että tässä tapauksessa se on jälleenmyyjä tietäen mitä laki on ja tekee valinnan myydä tuotetta muodikkaasti tiskin alta. Sellaisia tapauksia viranomaisten on tutkittava ja käsiteltävä", hän sanoi.

Southlandin alue komentaja  Lane Todd sanoi, ettei poliisi ollut varoittamaan ketään jälleenmyyjiä ja että eivät uskoneet että määräystä rikkotaan, koska laki tuli voimaan jo viikkoa aiemmin.

Poliisi aikoo aktiivisesti varmistaa että jälleenmyyjät ovat täysin tietoisia määräyksestä ja tekisi paikalla tarviittaessa pistotarkastuksia, varmistaakseen että määräyksiä noudatetaan, hän sanoi.

Mutta yksi asiantuntija kuitenkin sanoo että hän uskoo kiellon olevan vain "laastari"-ongelmaan, ja varoitti myös lääketeollisuutta löytämään nopeasti jotain Kronicin tilalle.

Hamppuboksi yhtyy jälkimmäiseen näkemykseen ja näkee tämän asian lähinnä yhtenä hampaana rahavirran rattaassa. Miksi tuottaa, jo valmiista ja puhtaasta luonnontuotteesta kalliimpi, sekä huomattavasti terveydelle vaarallisempi versio? Ilmeisesti yksilön terveys ei ole enää juuri minkään arvoinen kun rahasta on kysymys.

Lue myös;
Synteettinen lääke tarjoaa laillista pilveä