lauantai 14. toukokuuta 2011

Suomalaista hamppuöljyä

Finola Hampunsiemenöljy puristetaan Finola-hampunsiemenlajikkeesta, jota kasvaa Suomessa. Tässä kirkkaan vihreässä öljyssä on miellyttävä maku, jota voi luonnehtia hieman pähkinäiseksi.

Hampunsiemenöljyn sisältämistä rasvahapoista 86% on monityydyttymättömiä. Siinä on kahta ihmiselle välttämätöntä rasvahappoa (omega-3 ja omega-6) sekä huomattava määrä gammalinoleenihappoa (GLA) ja stearidonihappoa (SDA).

Käyttö
Finola-öljyä voi nauttia sellaisenaan tai lisätä keitettyihin tai kypsentämättömiin ruokiin. Sitä voi käyttää myös keittoihin, keitettyjen perunoiden päälle, riisiin ja pastaan tai sekoittaa vaikkapa rouhittuun valkosipuliin ja dipata siihen leipää.

Tutkimukset
Kuopion yliopistossa tehdyt kliiniset tutkimukset** ovat osoittaneet terveellisten rasvahappojen määrän nousseen merkittävästi terveiden aikuisten veressä, kun he olivat nauttineet päivittäin 2 ruokalusikallista Finola -öljyä neljän viikon ajan. Tämä löydös saattaa olla syy siihen, miksi niin monet ihmiset ovat kertoneet ihon kunnon paranemisesta, kynsien vahvistumisesta ja tukan tuuheutumisesta Finola -öljyn käytön aloittamisen jälkeen.


Tilaa tästä Finola Hampunsiemenöljyä


Tietoa Finolan tilasta
EU-komission äänestyksessä 23.2.2011 palautettiin Finola EU:n suorien tukien viralliselle tukikelpoisuuslistalle.

Tuki koskee ainoastaan Suomessa tapahtuvaa viljelyä. Myös Ruotsi ja Viro ovat ilmaisseet halunsa tuen palauttamiseen. Finolan palauttaminen EU:n tukikelpoisuuskasvien listalle on ensimmäinen kerta, kun kerran listalta poistettu kasvi palautetaan sinne.

Suomalainen Finola on ainoa EU:ssa rekisteröity öljyhamppulajike. Se lisättiin EU:n tuettavien kasvien listalle vuonna 2003 sen läpäistyä tarvittavat kelpoisuustestit. Vuoden 2006 jälkeen Finola poistettiin EU:n tukikasvien listalta, koska joidenkin maiden muutamissa näytteissä sen THC-arvot hiukan ylittivät sallitut määrät.

Suomen Maa- ja metsätalousministeriön vuosina 2009 ja 2010 suorittamat kenttäkokeet osoittivat kuitenkin selvästi, että liian myöhään otetuissa THC-näytteissä saattaa ilmetä 0.2 %:n ylittäviä määriä. Annex I (EC) No 1122/2009 on EU:n näytteidenottoa määrittävissä säännöissä todetaan, että näytteidenoton tulee tapahtua hampun kukinnan kehityksen mukaan. Koska Finola kukkii huomattavasti aikaisemmin kuin Keski-Eurooppalaiset lajikkeet, tulee näytteiden ajankohtaan kiinnittää erityistä huomiota, eikä sen tule tapahtua liian myöhään.